Welkom bij Voorlees Vrijdag! De rubriek op Groene Kleintjes waarin ik om de week een leuk (voorlees)boek met je deel.

Voorlees Vrijdag Boek van de Week: In de tuin

 

Het kaft van het boek in de tuin door noëlle smit

Het Voorlees Vrijdag boek van vandaag is “In de Tuin” geschreven en geïllustreerd door Noëlle Smit.

Het boek gaat over de 12 maanden van het jaar in de (moes)tuin. Met prachtige platen kom je langs iedere maand en is er veel te zien wat hoort bij dat seizoen. Het boek richt zich met name op een klein meisje die van alles doet in en om de tuin. Geregeld komen haar moeder, vriendinnetjes, kat en hond langs in de platen. Evenals hier en daar wat vogeltjes en grotere groepen mensen die bijvoorbeeld helpen bij de oogst.

De karakters zijn wel divers qua leeftijd, maar helaas niet qua huidskleur , dat is dan weer jammer voor een boek uit 2019.

Zo krijg je toch direct zin in winter en sneeuw? Ik wel in ieder geval.

De tekst van het boek beperkt zich tot één zin per bladzijde, dus voorlezen ben je lekker snel klaar mee. 😜 Dit is dan ook echt meer een kijk en vertelboek. Vragen wat je kind ziet, beschrijven wat jij ziet. En op die manier valt er steeds meer te ontdekken.

Een moeder en een kind die samen in de moestuin aan het werk zijn

Wat ik heel fijn vond als moestuinierder, is dat je de groenten ook echt kunt herkennen als zijnde bepaalde soorten. De meeste tenminste. Dit kan ook een leuke uitdaging zijn voor als je minder beslagen ten ijs komt, om de groenten samen met je kleintje te proberen te identificeren.

Een plaat uit in de tuin waarop mensen appels uit een appelboom aan het oogsten zijn

De appels worden geoogst.

De maanden zijn verder mooi en duidelijk te herkennen. De platen fris en kleurig. Er is vollop leven en bezigheid overal waar je kijkt. Je zou deze platen echt zo uit het boek willen halen en inlijsten. Zo’n fijn gevoel geven ze. (Perfect voor op je seizoenstafel 😉)

Enige minpuntje vond ik december. In die zin liep het boek een beetje met een sisser af. Het helder groen gras waardoor het weinig “decemberse kou” uitstraalt en marshmellows op een kampvuur. Wat, ook al is het een leuke activiteit, weinig december gevoel bij ons opriep. Maar ach je kunt niet alles hebben en in zijn geheel is het echt een prachtig boek om de seizoenen mee te beleven.

Een plaat ui in de tuin waarop een moeder een frambozenstruik snoeit terwijl twee kinderen de framboosjes plukken en in een mandje stoppen

Aanrader? Zeker weten!

Leeftijd? 1 t/m 7 jaar

voor de kleintjes leuk om naar de platen en kleuren te kijken en voor de wat oudere kindjes mooi om over de maanden en seizoenen in de tuin te leren. Ella en Walt hebben het boek er in ieder geval meermaal bij gepakt. Vooral Walt(2) die gek is op kijkboeken kon eindeloos naar de platen kijken terwijl ik hem vertelde over wat we zagen. Met soms een enthousiaste kreet van herkenning als hij bijvoorbeeld weer eens een vogel of kat zag.

Een plaat uit in de tuin waarop een meisje een zijl uitvouwt terwijl haar tekkel er tegen op springt

Enthousiast geworden? In de Tuin is te koop bij bol.com voor €15,99 of bij je lokale boekhandel.
Groen alternatief is tweedehands kopen, kan ook via bol.com maar lenen kan natuurlijk ook via je lokale bibliotheek.

Titel: In de Tuin
Schrijver: Noëlle Smit
Uitgeverij: Querido
ISBN: 978-90-451-2282-3

Wil jij dit boek nu ook graag lezen met je kleintje?

Liefs,

Handgeschreven naam Fleur