Voorkant van het boek omi en het appeltulbandje

Omi en het Appeltulbandje

Dit boek is het perfecte kinderboek voor deze tijd van het jaar. Een lief verhaal over een omi (oma) die graag een appeltulbandje wil bakken. Maar helaas, ze heeft alles in huis behalve de appels. En zo begint dit avontuur waarin omi appels probeert te bemachtigen voor een lekkere tulband.

Een bladzijde uit omi en het appeltulbandje met een mandje met pruimen

Waar gaat het over?

Omi, een oud vrouwtje, krijgt trek in een lekker appeltulbandje. Helaas heeft ze geen enkele appel in huis. Ze heeft wel een mandje vol pruimen en besluit op pad te gaan om te zien of ze de pruimen misschien kan ruilen voor appels. Al snel komt ze iemand tegen die de pruimen best wil ruilen alleen zelf geen appels, maar wel iets anders te ruil heeft. Op deze manier komt Omi vele mensen tegen waar ze telkens iets mee ruilt. Ze lijkt niet echt dichterbij het vinden van appels te komen, maar dit deert haar niet zo. Ze word blij van anderen helpen en vervolgt dus steeds fluitend haar weg op zoek naar appeltjes. Zal het haar lukken?

Omi in haar keuken die naar een lekkere pruim kijkt

Waarom dit boek lezen?

Het verhaal van het appeltulbandje is een bekend verhaal. Toch is het in deze vorm weer een leuk frisse vertelling. De tekeningen laten een actieve, blije omi zien in plaats van een half invalide oud vrouwtje.

Want laten we wel wezen, de oma’s van tegenwoordig zijn al lang niet meer oud en versleten maar vrouwen die gewoon nog midden in het leven staan en lekker hun eigen ding doen.

Doordat het verhaal bondig en op rijm is geschreven is het ook een stuk behapbaarder voor kleintjes tussen de 2 en 4. Aangezien ook het Michaelfeest voor peuters en kleuters meer een oogstfeest is dan het draken verslaan voor de wat oudere kinderen (en volwassenen) is dit verhaal ook qua uitgave wat mij betreft beter passend bij die jongere doelgroep.

Omi die in ruil voor veren een bos bloemen krijgt

Leuk!

  • Leuke, frisse tekeningen!
  • Doordat het verhaal korter en op rijm is, is het toegankelijker voor jongere kinderen.
  • Multiculturele figuren komen voorbij in de platen van dit boek.

Jammer

  • Op sommige pagina’s rijmt de tekst net niet helemaal lekker.

Omi die aankomt bij een man met een appelboom vol appels

Wat vonden wij er van?

Ella en Walt vonden het een heel erg leuk boek. Het was precies de goede lengte voor hun aandachtsspanne en we kregen het verhaal dus ook in een keer uit. Altijd een pre wat mij betreft, want dat pakt nog wel eens anders uit met een twee en vier jarige.

Ik zelf vond het boek mooi vorm gegeven en de kleurkeuze verrassend. Paars als hoofdkleur is weer eens iets anders dan de voor de hang liggende rood geel groen kleurstelling.

Achterin het boek staat ook nog een recept om je eigen appeltulbandje te bakken. Een leuke toevoeging! Hier hebben we helaas nog geen tijd voor gehad, maar gaan we zeker een keertje proberen!

Omi die ligt te smikkelen van haar appeltulbandje met een poes die naast haar ligt

Samenvatting

Aanrader? Ja!

Leeftijd? 2 t/m 8 jaar

Titel: Omi en het Appeltulbandje
Schrijver: Helma Feunekes
Illustrator: Anna Lena van Iersel
Uitgeverij: Uitgave in eigen beheer
ISBN: 978-90-830138-4-8

Waar kopen?

Enthousiast geworden over dit leuke boek?
Je kunt hem hier bestellen via annalena.nl

Nu kopen

 

 

Ik hoop dat je van deze review hebt genoten!

Liefs,

Handgeschreven naam Fleur

Pinterest pin Omi en het Appeltulbandje