Logo van moestuin maandag
Welkom bij Moestuin Maandag! De wekelijkse rubriek waar ik het heb over moestuinieren in het algemeen, mijn eigen moestuin, zaaien, planten, oogsten en alles wat er verder bij komt kijken.

In de volgende ‘maand editie’ wil ik het gaan hebben over wat je nog kunt planten in de maand augustus. Ook komt er deze maand nog een moestuinboek review langs en natuurlijk regelmatige updates over hoe alles hier groeit en bloeit.

De Groene Kleintjes Moestuin in Juli

In de Groene Kleintjes Moestuin heb ik begin deze maand de Aziatische Pluksla geruimd. Deze had ik bewust in bloei laten schieten voor de bijen, maar nu werd het toch wel tijd voor iets nieuws! In deze bak heb ik nu Herfstraapjes – Goldana zaadjes geplant. Voor mij een nieuwe soort groenten, dus ben reuzen benieuwd. Ook nog eens buiten de gebaande paden van de Makkelijke Moestuin, ik ga geheel op eigen intuïtie 😉

Een foto van bovenaf van een gemeleerde plukslaplant

Ook ga ik eind Juli het Pluksla vak ruimen en er (volgens mijn zaaischema in ieder geval) Paksoi – Pak Choy Green f1 planten. De pluksla heeft het echt extreem goed gedaan. Eindeloos sla kunnen oogsten en nu staat er een soort palmboom van sla, 40cm plus hoog! zoals je op de foto hieronder kunt zien. Best leuk toch?

Pluksla met lang gegroeide stelen waardoor het net palmbomen lijken

Pluksla palmen van 40+ cm

Nog op het nippertje te zaaien deze maand

De Palmkool ook wel bekend onder “Cavolo Nero” kan in de eerste helft van juli nog nèt gezaaid worden. Daarna word het wachten tot september voor hij weer kan. Dus ik ben heel erg aan het zoeken naar een mooi plekje voor die palmkool.

Origineel had ik geen Palmkool plannen, maar hij groeit ook goed in de schaduw. En als schaduwtuin bezitter heb je toch een stuk minder opties voor variatie. Ik heb namelijk helaas gemerkt dat mijn balkon toch echt echt een schaduwbalkon is en dat half schaduw planten zaaien al een hit or miss is. Helaas, het is niet anders..

Ongenoden gasten

Licht aangevreten jonge paksoi plantjes met gaten

De aangevreten paksoi plant (waar de rupsjes en meest aangetaste blaadjes al zijn verwijderd)

Toen ik vandaag bij de paksoi ging kijken ontdekte ik iets waar geen moestuinierder blij van word, knabbelgaten.
Er was me al eens een gaatje opgevallen, een tijdje terug, maar verder niets, dus ik gooide het op “natuurlijke variatie”

Helaas niet dus, vandaag kwam ik behoorlijk aangevreten paksoi plantjes tegen in mijn bak. O o o wat jammer. Ik ging toch maar snel op onderzoek uit en ja hoor. Een aantal mini rupsjes. Nooit geweten dat rupsjes zo klein konden zijn. Dus snel bladeren verwijderd met rupsjes en al. Hopen dat die arme paksoi er nog bovenop komen! Ik heb in ieder geval goede hoop. Het had veel erger gekund.

Tot de volgende Moestuin Maandag,

Liefs,

Handgeschreven naam Fleur