Een hand vol bindsla kroppen met een tuin op de achtergrond

De bindsla oogst is geslaagd

Logo van moestuin maandag
Deze week heb ik de paksoioogst verloren verklaard. Ik dacht alle rupsjes gevonden te hebben, maar ik was kennelijk blind en die monsters super goed in verstoppen. Dus toen ik twee dagen later nóg meer schade zag heb ik de planten maar rigoreus verwijderd. Zonde, maar het is niet anders.

Het bewijst maar weer de noodzaak van goed bereikbare bakken. Want deze bak staat achter een moeilijk verplaatsbare stoel. Dus de groenten in de bak zijn lastig grondig te contoleren. En dan krijg je dus rupsen.. blijkt nu..

Een leeggehaald moestuin vak met enkel losse aarde

Ook de wintererwt is er uit gegaan. Ik heb zo’n 8 peulen kunnen oogsten en hield ongeveer twee kleine eetlepels aan erwtjes over. Beetje sneue oogst dus. Er was ook slechts 1 erwtenplant heel hoog geworden. De rest bleef op 15-20cm steken. Dat is ergens dus niet helemaal goed gegaan. Waar het aan lag??? Maar mijn enthousiasme voor erwten 2.0 is momenteel zéér laag. Wie weet ooit, als ik een echte tuin heb 😉

Wel kon ik deze week een aantal goed geslaagde bindsla kroppen oogsten. Twee naar mijn moeder, een voor oma en twee voor ons. Ja de opbrengsten zijn niet enorm, maar het is toch maar mooi zelf gegroeide bio groenten uit eigen tuin. Van klein zaadje naar volwaardige groenten. Het blijft magisch.

De lavendel plant die maar 1 mini bloem wilde geven

De lavendelplant die maar een zielig bloempje wilde geven.

Helaas heb ik sinds kort ook weer een plaag in de tuin. Kleine vliegjes. Ik heb ze niet goed kunnen bekijken, ze zijn wel zwart. En heel erg into mijn andijvie en tot voor kort bindsla. Ik overweeg dus toch serieus om zo snel mogelijk gaas aan te schaffen, want het moet wel leuk blijven natuurlijk. 

Ook hebben mijn diverse soorten munt schimmel opgelopen. Eerst hield ik het nog aardig in toom met knoflookspray. Maar uiteindelijk mocht dat ook niet meer baten en legde ze stuk voor stuk het loodje. Zó zonde, ik was zo blij met mijn collectie munt.  Aardbeien munt, ananas munt, gember munt, chocolade munt, marokkaanse munt en gewone munt. De eerste vier zijn dood, de laatste twee verzwakt.  Eeuwig zonde.

Ook hier is het weer de vraag waardoor het kwam. Ben ik nou zo slecht in verzorgen? Is dit 100 jaar oude huizenblok nou zo gevuld met schimmel? Soms zou ik de hele binnentuin willen overnemen en er een heerlijk in balans permacultuur voedselbos van willen maken met een mooi biologisch balans. Maar helaas zijn mensen gehecht aan hun autonomie en krottige schuurtjes 🤷🏼‍♀️

Een cluster bloeiende oost indische kers bloemen

De oost-indische kers is wel een succesverhaal te noemen dit jaar. Hommels vliegen af en aan.

Rustig blijven, beperkingen accepteren, toch proberen het balkon nóg biodynamischer te maken. 5 instectenhotels ipv 2? Nog meer bloembakken en daarmee inleveren op moestuingrond? Soms zou ik willen dat ik meer kennis had. Of een kennis met meer kennis 😂 ook goed. Het is lastig als de teller op 50% succes maar ook 50% tegenslag staat. 

Maar first things first, insectengaas. En dan vooral anti mineervlieg gaas. O o wat zal mijn tuin mooi zijn haha. Achja, de afweging tussen oogst en schoonheid. Ik kies voor oogst. Want oogst brengt ons gezonde, lekkere groenten. En dan kijken we maar even langs het gaas naar de mooie bomen verderop. Het is maar net was je aandacht geeft toch?

 

Liefs,

Handgeschreven naam Fleur