Een overzichtsfoto van een balkon met plantenbakken vol groenten en een oostindische kers plant in bloei

Een balkonmoestuin hoekje met wortel, biet, oostindische kers en bindsla.

Deze week was een heeele natte moestuin week. Wat een regen en kou zeg, het leek wel herfst! Ik zat in ieder geval veel binnen met dikke sokken en een warm vest 😉 Zo met de zonnige foto’s in deze blog kun je het je haast niet meer voorstellen..

Maar goed, er waren gelukkig ook af en toe droge momenten, dus kon ik mooi mijn Pluksla palmen leegoogsten. Hij deed het nog heel goed hoor en het in bloei schieten was niet aan de orde. Maar het leek me toch wel weer eens tijd om er iets nieuws in te zetten.

 

Vier kale groene staken die uit de grond steken van leeggeooste pluksla planten

leeggeoogste plaksla, een sneu gezicht.

Dat word Palmkool – Cavolo nero, een mooie toevoeging voor mijn groene smoothies, waar ik net mee begonnen ben. Door de moestuin ben ik echt meer groenten gaan eten, biologisch en zelf gegroeid, wat wil een mens nog meer? Eerst zou hier Paksoi komen te staan, maar ik wil die palmkool toch ook wel erg graag gaan proberen, dus palmkool it is! 

De paksoi die afgelopen week zo was opgeknabbeld door rupsen lijkt het goed te doen, alhoewel ik eergister nog een verstekeling vond. Die had zich nog even tegoed gedaan aan het mooie plantje. Maar ach, Paksoi met gaten is ook lekker toch 😜

Verder komt de Kamille die ik enige tijd terug zaaide langzaam omhoog. Ben ik super blij mee, want ik wil echt mijn eigen kamille gaan drogen voor thee. Kruidenthee is sowieso mijn favoriete soort thee. Ik drink brandnetel, vervein, kamille, salie. Allemaal heerlijk en gezond!

 

Een closeup van aarde en bietenbladeren van bieten in de grond

De bietjes doen het goed!

De bieten groeien netjes evenals de worteltjes. De bindsla heeft helaas wel weer behoorlijk last van mineervlieg. Die monsters weten echt van geen wijken. De “oplossing” is super fijnmazige netten spannen, maar dat word wel een projectje voor volgend jaar vrees ik. Dat moet even goed aangepakt worden met ladingen bamboestokken en nethoesjes op maat.

In die zin ben ik best jaloers op de “traditionele” makkelijke moestuinierders die een standaard vierkante bak hebben. Die kunnen gewoon een moestuinmuts (soort dicht net voor over je moestuinbak) kant en klaar in de winkel kopen ☹️ Maar goed het is zoals het is. Dit jaar blijven we de mineervlieg maar handmatig bestrijden. 

twee groene baby pompoenen die hangen aan een pompoen die groeit langs een verticaal klimrek

Mijn prachtige babypompoentjes.

Gister was ik even bij mijn moeder om de babypompoenplanten te verzorgen. Je weet wel, die mooie pompoenplantjes die ik had gekiemd. Mijn moeder heeft een zonnige tuin, maar echt geen groene vingers. En ondanks de makkelijke moestuin app hulp waren de planten zéér verwaarloosd. Dus die kregen even een goeie snoeibeurt en een grote laag voeding. Gelukkig zijn ze nu wel weer netjes en gevoed.  En achter de jungle van bladeren ontdekte ik ook nog eens twee pompoentjes! Kijk nou hoe mooi ze zijn.. 

Ik kan dan echt staan te stuiteren van enthousiasme. Uit zo’n klein zaadje gewoon twee nieuwe pompoenen! Wow.

 

Een aardbeienbloem aan een aardbeienplant in een pot met aarde

Een eenzame aardbeienbloem. Maar hoop doet leven! (of groeien in dit geval)

En als laatste wilde ik nog even deze foto delen. Het stelt weinig voor, maar om eerlijk te zijn had ik die aardbeienplant al afgedaan als hopeloos mislukt en vruchtloos. Nu toch weer een kleine kans… er is hoop. ik hou je op de hoogte!

 

Liefs,
Handgeschreven naam Fleur