Een vers gezaaide moestuinbak met groeiende nieuwzeelandse spinazie en twee bordjes waarop staat waterkers en palmkool

De vers gezaaide moestuinbak

Moestuin Maandag Week 31 – Leegte in de moestuin. 

Jonge blaadjes van goudsbloemplantjes

Deze goudsbloem knipte ik af bij de grond want hij was ziek en schimmelig. Nu begint hij weer geweldig goed te groeien! Gelukkig sans schimmel

Deze week was een vrij lege moestuinweek. Er zijn nu drie lege vakken waar ik nog steeds niets heb geplant. Slecht hè? Ik had erg weinig energie deze week, en dan schiet de moestuin er al snel bij in. 

De rupsenplaag van de week ervoor heeft me een beetje gedemotiveerd en die stomme mini vliegjes. Ook merk ik dat met de lagere temperaturen en weinig zon alles op mijn balkon het meteen een stuk minder doet. Alles lijkt in een soort winterslaap te gaan en er is dus vrij weinig leven in de brouwerij.

Bloeiende marokkaanse munt plant

De marokkaanse munt bloeit

Toch nog hoop

Moet zeggen dat mijn wekelijkse Moestuin Maandag wel helpt om het niet compleet te laten versloffen. Na het bovenstaande te hebben getypt ben ik toch nog het een en ander gaan doen in de moestuin. 

Ik plante voor het eerst Palmkool – “Nero di Toscana” van de Makkelijke Moestuin. Voel me daar een beetje over opgelicht want ik las op Diana’s mooie moestuin dat deze soort al achterhaald is en vervangen door de betere soort ‘Toscana”. Maar goed, deze zaden hebben we. Zal me leren blind te varen op een merk 😜

Ook plante ik Waterkers – “Nasturtium Officinale”. De ervaring is (met postelein) dat die het heel goed doet op mijn balkon. Dus heb goede hoop voor de Waterkers. 

En als laatste plante ik Veldsla – “Grote Noordhollandse” want dat mag nét. En wie ben ik dan om daar geen gebruik van te maken?! 😉

De palmkool ben ik heel benieuwd naar. Zou die echt zo aan vervanging toe zijn voor een nieuw ras? Ik ga me er deze week eens in verdiepen! En natuurlijk kijken naar het resultaat. Want dat is natuurlijk wel het belangrijkste. 

Een lege moestuinbak met daarnaast een oostindische kers plant

Pas gezaaide paksoi

Micro biotoop van de toekomst

Door alle plagen van de laatste tijd ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nóg meer “vriendjesteelt” ga doen. Daar zal vast een veel betere officieele naam voor zijn. Maar helaas ben ik niet zo technisch onderbouwd als de doorgewinterde moestuinier.  Ik kwam tot te conclusie dat ik de bieten-wortel combo wel een succes vind. En dat zal toch wel met het meeste dat ik groei zo kunnen? Dus dat is een mooi projectje voor volgend jaar. 

Ook is mijn plan voor volgend jaar (nu al ja, halverwege 2020) om in elke bak minstent 1 bloemenplantje te planten. Het hoe en wat moet nog even goed uitgedacht worden. Een soort micro biotoop in een bak waarin alles elkaar ondersteunt en beschermd en het een grote blije groenten/bloemenbak is. Of die plaagdieren daar zich iets van aan gaan trekken… Maar ik heb in iedergeval goede hoop!

Nou, zo ga je zitten met “ik heb niets gedaan, dus niets te vertellen” en zo ben je ettelijke paragrafen verder. Ik hoop dat je er van genoten hebt 😉 Ik duik snel de moestuin nog even in.

Liefs,
Handgeschreven naam Fleur