Het is buiten koud en guur. Ik kan me haast niet voorstellen dat het amper twee weken terug nog 30+ graden was.. De dagen worden steeds korter en er is een stuk minder zon. En dat merk ik helaas ook meteen op mijn balkonmoestuin. De dingen die ik een tijdje terug plante komen dun en iel omhoog. Zoekend naar zonlicht, maar helaas er is niets te vinden. Dat is wel jammer van een schaduwbalkon hoor. Het seizoen is een stuk korter dan bij de doorsnee moestuinierder. Terwijl Jelle nog enthousiast vertelt over hoe het zaai en groei seizoens nog lang niet ten einde is, kan ik enkel jaloers toekijken. Maar ik geef niet op hoor. Ben en blijf natuurlijk een onverantwoorde avontuurlijke moestuinierster!

Bak vol andijvie planten in de aarde

Wel een succes te noemen: De andijvie oogst. Kijk die planten nou eens staan stralen. Daar kunnen we vast een lekkere stamppot van maken. Het is koud genoeg in ieder geval!

Deze week haalde ik mijn Elho onverantwoorde experimentbak leeg. Alles wat daar omhoog was gekomen waren zielige schepsels die nooit eetbar zouden worden. Hartstikke jammer natuurlijk! Maar wel van geleerd. Volgend jaar, of misschien zelfs nog later dit jaar, komen daar bloemen en planten in. Gewoon kant en klaar gekocht bij het tuincentrum 😜

O ik krijg terwijl ik dit schrijf meteen ideeën over hoe ik hem ga vullen. Haha, dat deel ik volgende week met je goed?

Een blad van een paksoi de vreetgaten heeft door een rups

De Paksoi die ik had staan is aan zowel bladluis als rupsen ten prooi gevallen. Toen ik het zag kreeg ik direct flashbacks van april dit jaar toen die arme paksoi plantjes onder de groene bladluis zaten. Dat heb ik met veel moeite en dagelijks onderhoudt nog kunnen stoppen met als resultaat mooie Paksoi plantjes. Maar nu het koud en nat is en met óók nog rupsen er in.. nou jongens laat dat maar lekker zitten. Volgend jaar weer nieuwe kansen hoor.

Er worden volop worteltjes en bietjes geoogst. De bak ik al bijna leeg, maar ik kan wel zeggen dat het een succes was! Resultaten van het onverantwoord moestuinen project Wortels en Bieten op een schaduwbalkon: Het kan! maar wel op de zonnigste plek. Geloof dat ze max. 3-4uur zon per dag kregen in de zomer. Dus niet bepaald veel. Maar genoeg om uit te groeien tot succesvolle worteltjes en bieten. En we hadden natuurlijk ook wel een hele warme zonnige zomer, dus dat zal ook vast hebben geholpen.

Moet er wel bij zeggen dat vooral de bietjes erg klein zijn gebleven. Dus dat is 1x eten en klaar. Die moet je echt voor het blad doen en niet de knol. De worteltjes daarentegen zijn echt heel goed gegroeid en worden door mijn kleintjes vol enthousiasme rauw opgegeten. (en kan niet zeggen dat ze lekker zoet zijn, maar ach als je ze niet hoort klagen.. )

Bak aarde met nieuw zeelandse spinazie plant

Verder wilde ik nog de Nieuw zeelandse spinazie met je delen. Dat word een flinke plant! Rechts onder het weckglas zie je een Palmkool staan 😂 Ja, nee, niet echt dus. Hij is er vrij sneu aan toe. Maar je weet het nooit. De Nieuw zeelandse spinazie was een paar maanden terug ook nog het zieligste zaailingetje dat je ooit zag. Dus wie weet wat voor reuzen palmboom daar over 2 maanden staat…

Weet trouwens niet of ik koolachtigen nog aandurf hoor. Alles krijgt rupsen. 😒 Misschien als ik volgend jaar met netconstructies begin.. Pfff heb nu al geen zin bij het idee van ingewikkelde constructies maken om maar iets van groenten over te houden.

Bedenk me net trouwens dat ik lieveheersbeestjes liet vangen door mijn medegezinsleden om in de tuin uit te zetten tegen de luizen. Dat was wel een succes op zich.. Oké weer iets meer hoop, we zien wel.

Dit was weer de laatste Moestuin Maandag van augustus. See you in September!

Liefs,
Handgeschreven naam Fleur