een closeup van een drakenbrood kop

Hoe maak je nou een simpel en snel drakenbrood?

September vliegt voorbij en het is weer bijna Sint Michael. En voor Sint Michael op 29 september, of Sint Joris, wil je natuurlijk een gevaarlijke brooddraak bakken. Maar wie heeft er nou nog tijd en energie om een heel brood te gaan staan bakken? Iets wat je eigenlijk überhaupt nooit doet, dus de kans op mislukt drakenbrood is ook al zeer groot. En niemand wil die teleurstelling toch? En al snel kom je tot de conclusie, laat dat drakenbrood maar zitten. Krentenbolletjes zijn ook heel lekker hoor!

Herken je deze gedachte? Dan heb ik hier een oplossing voor je! Met deze methode is het een kwartiertje gezellig drakenbrood maken met de kinderen, kwartiertje bakken en klaar. Zeg nou zelf, dat wil jij ook! En het is niet eens een recept met 100 ingrediënten, het is enkel een tripje naar de supermarkt voor één product en bakken maar.

Natuurlijk wil je je kleintjes normaal gesproken liever bio brood van de bakker geven. Ik in ieder geval wel. Maar juist de gezelligheid van samen brood bakken en versieren wou ik mijn kinderen ook weer niet ontzeggen. En dat gegarandeerd succes sprak me ook wel aan. Dus deel ik met jou graag dé manier om ook een simpel en snel drakenbrood te maken.

Pro tip: Deze “methode” kun je ook toepassen voor een kerstbrood, paasbrood en noem maar op.

een foto van drie glazen potten met zaden en noten en een rol verpakking van petit pains van daneroll

Wat heb je nodig:

  • 1 of 2 verpakkingen Danerolles Petits Pains (brooddeeg dus, croissantdeeg gaat hem niet worden)
  • Allerhanden pitten, zaden en noten om te versieren

Dat was het! Serieus? ja echt.

Je Kneed de voorgesneden delen deeg tot een geheel. Gewoon wat rekken, trekken en over elkaar heen vouwen. En gebruikt voor het bakken gewoon de instructies op de verpakking.

En weet je, het resultaat is hartstikke leuk! Ik gebruikte 1 verpakking, maar ik denk dat ik volgend jaar twee verpakkingen koop. Kun je toch net wat meer details toevoegen (zoals achterpoten 🤪)

 

Een brood in de vorm van een draak op een bakplaat die word versierd met zonnebloempitten door een kleuterhandje

 

Wij gebruikte Zonnebloempitten, Pompoenpitten, Hazelnoten, Cashewnoten en een Amandel om de draak mee te versieren. Maar je kunt je kinderen zelf compleet los laten gaan met net wat je in huis hebt. Het is ten slotte hun draak om te verslaan 😉
Zorg er wel voor dat je de pitten en noten heeeeel diep in het deeg duwt. Het deeg gaat nog rijzen in de oven en het zou zonde zijn als alles ernaast ligt na het bakken!

Nog een tip die wel slim is om toe te passen, maar die ik in mijn haast niet gebruikte zie je hier beneden. Heel dom en zonde vind ik zelf, dat ik dat nou vergat. Maar goed ben ook maar mens, jij bent hierbij dus gewaarschuwd getipt

Pro Tip: Knip een open bek in het hoofd van de draak en stop en een stuk opgevouwen aluminiumfolie tussen. Bak hem op deze manier en verwijder de aluminiumfolie direct na het bakken. Heb je een gave openstaande drakenbek!

 

Een brood in de vorm van een draak versierd met noten op een bakplaat klaar voor de oven

Maar hoe maak je een drakenvorm van brooddeeg?

Het beste kun je het deeg opdelen in 1 deel hoofd, 1 deel poten en 2 delen lichaam. Dan kom je zeker uit. Ik was niet zo slim om dit zelf te doen en eindigde zonder deeg voor poten.. Toen kon ik hem weer deels uit elkaar halen om in ieder geval nog voorpootjes te hebben. Ik had het geluk dat mijn kleuter 4 is en nog niet zulke uitgesproken meningen heeft over hoe een draak “Moet zijn” Maar je zult maar met een kind zitten die het wél heel specifiek wil… Lekker samen doen dus 😜

 

Een brood in de vorm van een draak versierd met zaden en noten op een bakplaat

tada!

Inspiratie

Ik heb ook nog een inspiratiebord op Pinterest gemaakt vol met drakenbroden. Kun je je laten inspireren door andere bakkende ouders. Echt even kijken wamt er zitten echt briljante creaties tussen!
>Inspiratie bord<

Ga jij dit jaar een drakenbrood bakken? 

Liefs,
Handgeschreven naam Fleur